Παιδικό άσθμα

pneumonologos-spiliotopoulou.

Το βρογχικό άσθμα αποτελεί μια ευρύτατα διαδεδομένη πάθηση. Το μεγαλύτερο ποσοστών των ασθενών είναι παιδιά ή έφηβοι, αλλά δεν αποκλείεται η εκδήλωση της πάθησης και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Τα παιδιά που πάσχουν έχουν συνήθως συγγενείς με άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα ή άλλα αλλεργικά νοσήματα.

Με ποιον τρόπο εκδηλώνεται το άσθμα

Όταν ένα παιδί με γενετική προδιάθεση έρχεται σε επαφή με έναν εκλυτικό παράγοντα προκαλείται φλεγμονώδης διεργασία στους βρόγχους. Στους εκλυτικούς παράγοντες ανήκουν τα αλλεργιογόνα, το στρες, οι αθλητικές δραστηριότητες, λοιμώξεις. Σε αυτό το στάδιο τα συμπτώματα δεν έχουν εκδηλωθεί ακόμα. Σε επόμενη φάση εμφανίζεται οίδημα στους βρόγχους και αυξημένες βλεννώδεις εκκρίσεις, ενώ ταυτόχρονα οι μυϊκές ίνες συσπώνται.

Τα παιδιά που πάσχουν από άσθμα, έχουν στενότερους βρόγχους από τα υπόλοιπα, λόγω του χρόνιου οιδήματος και των αυξημένων βλεννών. Όταν λοιπόν ένα τέτοιο παιδί έρθει σε επαφή με τον εκλυτικό παράγοντα, οι βρόγχοι στενεύουν ακόμη περισσότερο και αρχίζουν σταδιακά να εκδηλώνονται συμπτώματα όπως δύσπνοια, έντονος βήχας, συριγμός κατά την αναπνοή.

Πότε πρέπει να επισκεφτούμε τον γιατρό

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πως πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα στον γιατρό όταν το παιδί εμφανίσει έντονο βήχα. Αρχικά ο γιατρός θα ζητήσει το πλήρες οικογενειακό ιστορικό και θα σημειώσει τα συμπτώματα του παιδιού και την συχνότητα των κρίσεων. Αφού προχωρήσει σε κλινική εξέταση και ανάλογα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, θα ζητήσει να γίνουν ορισμένες εξετάσεις όπως εξέταση αίματος, δερματικά tests, ακτινογραφίες.

Αντιμετώπιση άσθματος

Δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσουμε πλήρως το άσθμα. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να το ελέγξουμε και φυσικά να μειώσουμε τόσο τον αριθμό των κρίσεων όσο και την σοβαρότητά τους. Η θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, αποφυγή των εκλυτικών παραγόντων, σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση γονιών και παιδιού. Να τονίσουμε πως τα παιδιά που ακολουθούν την αγωγή τους και το άσθμα ελέγχεται, δεν χρειάζεται να ζουν με περιορισμούς και είναι σε θέση να συμμετάσχουν σχεδόν σε όλες τις δραστηριότητες όπως και τα υπόλοιπα παιδία.