Γρίπη

Λοιμώξεις-Αναπνευστικού

Η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος, ανήκει στις λοιμώξεις αναπνευστικού και προκαλείται από ιούς της ομάδας Α και Β. Μπορεί να προσβάλλει το ανώτερο ή το κατώτερο τμήμα του αναπνευστικού συστήματος και δεν πρέπει να συγχέεται με το κοινό κρυολόγημα. Σε άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές γι’ αυτό και χρήζει ιατρικής παρακολούθησης.

Μετάδοση

Ο ιός της γρίπης μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται. Μπορεί να μεταδοθεί επίσης μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίξει μια επιφάνεια ή ένα αντικείμενο που έχει μολυνθεί και αμέσως μετά αγγίξει τα μάτια, την μύτη ή το στόμα του. Ο άρρωστος ξεκινά να μεταδίδει τον ιό μια ημέρα πριν εμφανίσει τα πρώτα συμπτώματα και έως και μια εβδομάδα μετά, ενώ τα παιδιά και άτομα σε ανοσοκαταστολή για μεγαλύτερο διάστημα.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της γρίπης ξεκινούν ξαφνικά και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, μυϊκό πόνο, πονοκέφαλο, βήχα, κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο. Τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν επίσης ναυτία, εμετούς ή διάρροια.

Συμπτώματα που οδηγούν άμεσα στον γιατρό:

Στην περίπτωση των παιδιών: ο υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός, η αναπνευστική δυσχέρεια, η υπνηλία, οι σπασμοί, η άρνηση τροφής ή λήψης υγρών, η επανεμφάνιση βήχα ή πυρετού.

Σε ότι αφορά τους ενήλικες: ο υψηλός πυρετός, η δύσπνοια, ο πόνος στο στήθος, η τάση για λιποθυμία, οι εμετοί.

Αντιμετώπιση

Η περίπτωση της γρίπης δεν διαφέρει από την πλειοψηφία των ιώσεων και πρέπει να κάνει τον κύκλο της. Ο γιατρός θα συστήσει ανάπαυση, ενυδάτωση και λήψη αντιπυρετικών για τον πυρετό και παυσιπόνων για τον πονοκέφαλο ή τους μυϊκούς πόνους. Η αντιβίωση ουσιαστικά δεν μπορεί να βοηθήσει διότι αντιμετωπίζει βακτήρια και όχι ιούς.

Πρόληψη

Η τήρηση των κανόνων υγιεινής συμβάλλει στην προστασία του ίδιου μας του εαυτού αλλά  και τον γύρω μας. Γι’ αυτό και:

  • Αποφεύγουμε να ερχόμαστε σε επαφή με αρρώστους
  • Πλένουμε τα χέρια μας τακτικά
  • Δεν ακουμπάμε τα μάτια, την μύτη και το στόμα μας
  • Καλύπτουμε τη μύτη και το στόμα μας με χαρτομάντηλο όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε
  • Μένουμε σπίτι όταν αρρωστήσουμε

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός, κυρίως σε άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου δηλαδή, άτομα ηλικίας πάνω από 60 ετών, εργαζόμενοι σε χώρους υγείας, παιδιά ή ενήλικες με χρόνια νοσήματα, έγκυες κ.α.